Domowa uprawa stewii

Jagoda kamczacka to roślina, która naturalnie w Polsce nie występuje. Jest ona charakterystyczna dla obszarów subtropikalnych, a dla jej wzrostu konieczne jest ciepło. Najlepiej jeśli temperatura oscyluje w granicach dwudziestu czterech stopni Celsjusza. Naturalnie jagoda kamczacka jest rośliną wieloletnią, jednak w Polskim klimacie, o ile jej nasiona są siane do gruntu, jest w stanie zakwitnąć tylko raz. Właśnie z tego powodu można zdecydować się na zasianie nasion do doniczki i uprawianie tej rośliny w domu. Wówczas znowu zyskuje ona wieloletni charakter, a domownicy mają stały dostęp do jej liści, powszechnie wykorzystywanych do produkcji słodzika. Jest to zdrowa alternatywa dla cukru. Dodatkowo słodzik wykonywany ze jagody nie tuczy. Ludzki organizm nie przyswaja kalorii, które z niej pochodzą. W domowych warunkach liście tej rośliny można zbierać nawet jesienią. Jest to najlepszy moment, ponieważ właśnie wtedy stają się najbardziej słodkie. Jeśli więc komuś zależy na nietuczącej słodyczy, nasiona jagody kamczackiej z całą pewnością są warte kupienia.